Interior Design

Home Tour

Places

House in the Woods

My Home

Work

LiliHaloDecoration

THE BLOG

Kako urediti modernu kupaonicu u minimalističkom stilu

I'm

LILI

Surrounded by dreams and creativity, I'm a daydreamer turned interior designer. I find joy in crafting beautiful spaces and sharing the love. Welcome to my blog, a place for all things beautiful. 

TOP LINKS

PINTEREST

Instagram

Visit the Shop

FACEBOOK

Get The Guide

Here's a Stockholm Design Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape.


Get The Guide

Here's a Copenhagen Design Guide

The Design-Lovers Travel Guide to Copenhagen

Minimalizam u uređenju interijera i stilu života

Raste interes za minimalističkim načinom života jer smo svjesni prednosti takvoga življenja. Jednostavno osjećamo pritisak sa svih strana, živimo u potrošačkom društvu, a minimalizam je neka vrsta odgovora na tu potrošačku kulturu. Minimalizam nije samo dizajnerski trend povezan s vizualnim, nego se radi o pojednostavljivanju svih stvari. Potiče nas da kao potrošači stvorimo svjesnije navike i kupujemo manje stvaranjem održivijih izbora. Minimalizam uključuje i stvaranje prostora i odricanje od viška materijalnih stvari (svima nam je poznata engleska riječ decluttering) koje nam nisu potrebne za svakodnevni život. Težimo jednostavnosti i praktičnosti, pa tako i u interijeru. Minimalistički uređen interijer oslobođen je nepotrebnih stvari i dekorativnih elemenata, oku je ugodan, harmoničan, prozračan i jednostavan za održavanje. Pokušat ću kroz niz blog postova pokazati dobre primjere takvih prostora kako bi i vas potaknula da uredite vaše domove. Kada razmišljam o kupaonici, kao izuzetno važnim prostorom u stanu, vrlo često bude zatrpana s hrpom bespotrebnim proizvoda i djeluje neuredno. Zato evo nekoliko primjera lijepo uređenih kupaonica i nekoliko savjeta kako bi dobili skladan i smireni prostor, i kako bih kupaonica postala jedno od omiljenih mjesta u vašem domu.

1 – James Street by BuildHer Contemporary Bathroom, Melbourne, 2 – Hans Verstuyft Architects, Antwerp ‘Eilandje’, 3 & 6 – Empire Interiors – Melbourne Interior Design Studio, 4 – Glen Iris House by Luke Fry Architecture and Interior Design – The Local Project, 5 – Elisabeth Heier

Tips for creating a serene space

Teško mi je prevesti riječ “serene” na hrvatski, a da zvuči toliko lijepo. Kod nas bi to bilo nešto kao smireni i skladni prostor.

Odaberite jednostavno dizajnirane kupaonske elemente i sanitarije

Maksimiziranje prostora ključno je za stvaranje minimalističke kupaonice. Kada kreirate svoju minimalističku kupaonicu, pokušajte odabrati jednostavne elemente čistih linija, bilo da se radi o umivaoniku, WC-u ili ormarićima za pohranu. Inteligentan dizajn povećat će prostor za pohranu i kretanje.
Neki minimalni savjeti za dizajn kupaonice uključuju korištenje ovalnog umivaonika za više prostora na pultu, ugradbene zidne miješalice za ugradnju manjeg umivaonika, viseći element za povećanje prostora na podu. Znam da je teško dobiti uredan i organizirani prostor kada imate djecu doma, ali barem probajte odraditi bar dio ovoga.

1 – Pinterest, 2 – VP architectural studio, 3 – roost homes, smoove | interior door, 4,5,6Rue Magazine.

Ambijentalna rasvjeta

Pripazite kod odabira rasvjete. Mi u kupaonici imamo 3 vrste rasvjete: glavnu, ambijentalnu i kod ogledala. Ambijentalna rasvjeta ne naglašuje prostor i toliko je ugodna. Ja volim koristiti takvu rasvjetu kada se želim umiriti i opustiti.
Ako nemate mogućnost prilagodbe kupaonice, sigurno možete dodati LED rasvjetne trake!

1 – Rexa- Bathroom furniture sets | Archiproducts, 2 – Styling by Pella Hedeby, 3 – Sanycces

Ispravan odabir ogledala

Nemoguće je zamisliti interijer kupaonice bez ogledala. Ako ga odaberete ispravno, možete napraviti malu prostoriju veću, usku širom itd. Naša kupaonica je malena i uska. Međutim, preko zida imamo ogromno ogledalo i nikada nemam osjećam da se nalazim u malom prostoru. A kada upalimo rasvjetu, dodatno se reflektira u njemu. Pa tako i ambijentalna koju imamo u tuš kabini. Ogledalo nikako ne mora biti skupo. Razmotrite i druge opcije od već gotovih.

1 – Buildhercollective, 2 – Adam Kane Architects, 3 – penthouse by CJH Studio, 4 – RB84 Architecture Visualization, 5 – Hotbath Inspiration studio in Schiedam, 6 – Fresh Interiors

Koristite neutralne boje za pod i zidove

Korištenje neutralnih boja je ključno. To će pomoći u stvaranju mirnog i opuštajućeg prostora. Držite se nijansi kao što su bijela, bež ili svijetlo siva jer će one pomoći da se vizualno poveća prostor.

Rješenja za pohranu

Prvu stvar koju smo napravili u stanu, i to prije useljenja, bili su ormari. I to uključuje i ormare u kupaonici. Jedan cijeli zid smo zatvorili. U tom ormaru se nalazi veš mašina, bojler, prostor za čisto rublje, zmazano rublje i kozmetiku. Ostanite bez nereda uz kreativnu pohranu.
U maloj kupaonici važno je koristiti rješenja za pohranu koja su učinkovita i štede prostor. To se može učiniti odabirom udubljenih niša u tušu, zidnog spremišta ili ormarića s ogledalom. Držeći kupaonske proizvode izvan vidokruga i koristeći neutralne boje, možete stvoriti minimalističku kupaonicu koja je istovremeno elegantna i opuštajuća.

1 & 2 – Frama, 3 – I Love Linen, 4 – Belgian minimal space Studio STRAF as Interior Architects, 5 – Microtopping Ideal Work – Microcement floors and facings, 6 – Studio27

Koristite velike pločice ili moderne materijale poput mikrocementa

Pločice velikog formata mogu stvoriti iluziju prostora i učiniti manje kupaonice većima. Ali tada dobijete i površinu s manje fuga, pa je time prostor i čistiji te lakši za održavanje.
Međutim sve više se koriste moderni materijali poput betona, mikrocementa, epoksija. Moja kupaonica ima epoksi premaz na podu, velike pločice samo u tuš kabini i ostatak zidova ima perivu boju za zidove. Kako bi dobila toplinu u prostoru, element ispod ogledala na kojemu se nalazi umivaonik je od iverice ali ima uzorak prirodnog drveta. Mislili smo da će se ovo brzo potrošiti i ošteti od vlage, ali evo već 6 godina stoji kao nov.

Pogledajte renovaciju kupaonice na blogu Bodie and Fou.

Read the Comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi, I'm Lili

I am a visual ninja, blogger, and interior designer deeply connected to emotions, guided by intuition, and finding inspiration in nature's tranquility as I weave stunning visuals in my studio.

as seen in:

column

The Blog Playlist

In The Mood For...

Interior Design

Home Tours

Places

Photography

Nature

Get The Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape and timeless design scene.
The Design-Lovers Travel Guide to Stockholm.

follow @lilihalodecoration

With a digital “paintbrush” I invest all of myself to create aesthetically appealing visuals and interiors. 

Follow along →

Let's connect →

Visual haven →