Interior Design

Home Tour

Places

House in the Woods

My Home

Work

LiliHaloDecoration

THE BLOG

Ljubljana weekend getaway: galerija Cukrarna, Sisi restoran i TOZD bar

I'm

LILI

Surrounded by dreams and creativity, I'm a daydreamer turned interior designer. I find joy in crafting beautiful spaces and sharing the love. Welcome to my blog, a place for all things beautiful. 

TOP LINKS

PINTEREST

Instagram

Visit the Shop

FACEBOOK

Get The Guide

Here's a Stockholm Design Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape.


Get The Guide

Here's a Copenhagen Design Guide

The Design-Lovers Travel Guide to Copenhagen

Kratki izlet do Ljubljane. Nije bitno da li je vikend, ili radni tjedan. Ovaj predivan grad je tako blizu Zagreba i često se do tamo zaletim. Uvijek, gdje god da putujem imam i kratki plan: posjetiti mjesta vezana na kulturu, arhitekturu, mjesta koja inspiriraju, hranom, prostorom, zvukom, bojama. Volim upoznati ljude koji stoje iza ideje, poslušati njihove priče.

Planirajući jednodnevno putovanje u Ljubljanu, istinskim ljubiteljima dizajna, ukusne hrane i speciality kave nudi se neponovljivo iskustvo. Otkrijte čarobne kutke ovog europskog bisera. Uz ovaj kratki vodič,pripremite se za jedan dan ispunjen šarmom Ljubljane i njezinim nevjerojatnim sadržajima koji će vas zauvijek osvojiti.

Krenimo redom. Moja draga prijateljica i ja smo prvo posjetile Cukrarnu.

Cukrarna je obnovljeni slovenski spomenik industrijske baštine. Tvornica šećera je zgrada koja je bila jedan od najvažnijih industrijskih objekata u prvoj polovici 19. stoljeća u Sloveniji. U kolovozu 1858. ljudski nemar prouzročio je požar koji je uništio tvornicu, skladište, opremu i veći dio zaliha šećera. Izgorjelo je sve osim drvarnice i staje. Cukrarna se smatra rodnim mjestom slovenske moderne s kraja 20. stoljeća. U njoj su se krajem 19. stoljeća okupljali i živjeli predstavnici slovenske moderne. Možemo reći da je umjetnost zapisana u njezinim temeljima. A to se i osjeti kada ste na tom mjestu. Predivno je.

Otvaranjem Cukrarne u rujnu 2021. Ljubljana je dobila novi prostor za prezentaciju suvremene umjetnosti. Cijelo područje Cukrarne prostire se na više od 5.500 četvornih metara, preko 2.000 četvornih metara izložbenog prostora koristi se za domaće i međunarodne izložbene projekte. Prilikom projektiranja obnove Tvornice šećera arhitekti su u potpunosti sačuvali stare zidove od opeke, debele metar, a ponegdje i više. U samoj zgradi izgrađena je nova betonska zgrada koja je djelomično ugrađena u krov i nove betonske zidove uz pomoć čelične konstrukcije. Ne samo da je stara tvornica dobila novi život, već je i prostor u blizini obližnjeg dijela Poljanskog nasipa koji je postao pješačka zona i produžetak gradskog šetališta do samog središta grada.

Scapelab je arhitektonski ured koji je radio na ovom projektu. Pročitajte više na Arch Daily.

Ovo su mjesta koja ja uvijek volim posjetiti. Nabrzaka sam napravila fotke prostora i svoje drage prijateljice. Za uspomenu na ovaj divan dan i energiju.

Nakon toga smo se zaletile do grada na ručak. Do restorana SISI. O restoranu sam već pisala na blogu. Pa zavirite u blog postTrip Advisor (moja omiljena app za putovanja)te na Instagram profil restorana.

Uvijek me iznova oduševi pješačka zona u centru grada, živost u centru, lokali uz rijeku ali i SUP na rijeci u centru.

Toliko je divnih mjesta u gradu, međutim ne stignem uvijek sve posjetiti. Popile smo odličnu kavu u TOZD baru, uz rijeku i uživale u zalasku sunca. Pogledajte web od TOZD bara, vlasnik je baš poseban, osjeti se na dizajnu i stvarima koje voli. To je uvijek neki naš potpis. Nekad prije je imao i restoran Biró Bistro, gdje je sve bilo genijalno, od hrane do SERAX posuđa, ali je na žalost zatvoren. Pisala sam i o tome na blogu pa pogledajte kako je bio divan interijer i klopa.
Ovo je Instagram TOZD lokala, i Trip Advisor.

Nakon toga, pravac doma. Nadam se da ću uloviti više vremena za ovakve blog postove i ideje i inspiraciju za vikend izlete u blizini Zagreba.

Za kraj jedan kratki video i nekoliko slikica s mobitela, neka mi sve ostane za uspomenu:

Read the Comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi, I'm Lili

I am a visual ninja, blogger, and interior designer deeply connected to emotions, guided by intuition, and finding inspiration in nature's tranquility as I weave stunning visuals in my studio.

as seen in:

column

The Blog Playlist

In The Mood For...

Interior Design

Home Tours

Places

Photography

Nature

Get The Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape and timeless design scene.
The Design-Lovers Travel Guide to Stockholm.

follow @lilihalodecoration

With a digital “paintbrush” I invest all of myself to create aesthetically appealing visuals and interiors. 

Follow along →

Let's connect →

Visual haven →