Interior Design

Home Tour

Places

House in the Woods

My Home

Work

LiliHaloDecoration

THE BLOG

Zašto je važno imati pročišćivač, ovlaživač i difuzor u stanu

I'm

LILI

Surrounded by dreams and creativity, I'm a daydreamer turned interior designer. I find joy in crafting beautiful spaces and sharing the love. Welcome to my blog, a place for all things beautiful. 

TOP LINKS

PINTEREST

Instagram

Visit the Shop

FACEBOOK

Get The Guide

Here's a Stockholm Design Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape.






Get The Guide

Here's a Copenhagen Design Guide

The Design-Lovers Travel Guide to Copenhagen





Dugi niz godina doma koristim difuzore. Redovito svaki dan. Difuzor je maleni ali moćni aparat u koji se stavi voda (mi koristimo filtriranu i s izvora) te eterična ulja. Ovisno o potrebi, biram i eterično ulje. Više o tome pročitajte na blogu: “a modern guide to healthy & happy home” gdje sam puno pisala o kvaliteti i dobrobiti korištenja eteričnih ulja.

Međutim od kada imamo gradilište ispred prozora, naš stan je prepun prašine i tko zna kakvih čestica. Preko zime radi i grijanje, zrak se isušuje i baš je neugodno za biti doma. Jeste li znali da zrak u zatvorenoj prostoriji može biti do 5 puta zagađeniji od zraka na otvorenom? Odlučila sam nabaviti pročišćivač zraka. To je uređaj koji uklanja onečišćenja iz zraka u prostoriji kako bi se poboljšala kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru. Neko pravilo je izluftati stan koliko ide, što od gradilišta pored, što od niskih temperatura. U našoj varijanti je najbolje bilo napraviti propuh. Tada bih upalila Gorenje pročišćivač da odradi ciklus. I kada završi, difuzor. Za pročistit zrak koristim blend Purification. To je savršena mješavina eteričnih ulja: citronela, limunska trava, lavandin, ružmarin, mirta i čajevac. Uz njega, koristim i eukaliptus, bor, smreku, limun. Predivne biljke koje toliko gode našem tijelu.
Kako difuzor radi kao mali ovlaživač zraka, nema smisla koristiti ga u isto vrijeme kada i pročišćivač, pa pripazite na redoslijed korištenja uređaja.

Pročišćivači zraka djeluju tako da iz zraka uklanjaju štetne čestice. Alergeni, zagađivači i toksini iz zraka ostati će zarobljeni u filteru pročišćivača. Naš Gorenje pročišćivač zraka ima HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter.

HEPA filteri u pročišćivačima zraka smatraju zlatnim standardom filtera. Naime, HEPA filter će ukloniti 99.97% mikroskopskih čestica veličine do 0.3 mikrona (alergeni). Pročišćivači zraka s ovom vrstom filtera uklanjaju pelud, spore plijesni i gljivica, prašinu, dim te dlake i perut kućnih ljubimaca, i to tako da zarobe čestice u filtru i više ih ne ispuštaju van. Zbog toga su idealno rješenje za osobe koje pate od alergija. Filter je potrebno mijenjati barem jednom godišnje kako bi pročišćivač mogao optimalno raditi.

Morate znati da ovlaživač zraka nema funkciju čišćenja. Jednostavno kontrolira razinu vlage u prostoriji. Difuzor nije toliko jak da navlaži zrak u stanu, ali je dovoljan za jednu prostoriju. I to je jedan od razloga zašto koristim difuzor: zbog vlage i zbog korištenja eteričnih ulja. Dok nisam imala difuzor, dok je radilo grijanje, stavljala sam mokre krpe na radijator i na njih bi nakapala eterična ulja. Uvijek postoji način za snaći se, ali danas ovi mali aparati baš olakšavaju život. Posebno u gradu.

Fotografija: Rajna Raguž

Read the Comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi, I'm Lili

I am a visual ninja, blogger, and interior designer deeply connected to emotions, guided by intuition, and finding inspiration in nature's tranquility as I weave stunning visuals in my studio.

as seen in:

column

The Blog Playlist

In The Mood For...

Interior Design

Home Tours

Places

Photography

Nature

Get The Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape and timeless design scene.
The Design-Lovers Travel Guide to Stockholm.

follow @lilihalodecoration

With a digital “paintbrush” I invest all of myself to create aesthetically appealing visuals and interiors. 

Follow along →

Let's connect →

Visual haven →