Interior Design

Home Tour

Places

House in the Woods

My Home

Work

LiliHaloDecoration

THE BLOG

Edukacija za stilista i dizajnera interijera. Koju školu sam ja odabrala i zašto.

I'm

LILI

Surrounded by dreams and creativity, I'm a daydreamer turned interior designer. I find joy in crafting beautiful spaces and sharing the love. Welcome to my blog, a place for all things beautiful. 

TOP LINKS

PINTEREST

Instagram

Visit the Shop

FACEBOOK

Get The Guide

Here's a Stockholm Design Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape.






Get The Guide

Here's a Copenhagen Design Guide

The Design-Lovers Travel Guide to Copenhagen





Znatiželjni smo od rođenja i učenje nas čini ljudima. Ovog proljeća upisala sam program za Stilista uređenja unutarnjih prostora u talijanskoj školi mode i dizajna Callegari. I u ovom blogu napisati ću zašto sam se odlučila za to. Stliziranje i dizajn interijera je iznimno kreativna profesija koja ima direktni utjecaj na kvalitetu života ljudi.

Blog o interijerima i lijepom življenju pišem više od 12 godina. Interijeri me zanimaju oduvijek. I to ne samo interijeri, imam potrebu za lijepim i vizualno se izražavam oduvijek. Fizički i digitalno. Volim tehnologiju, a danas sve te ljubavi jako dobro kombiniram. Za svoje klijente radim digitalne proizvode (grafike, kataloge, brošure), stiliziram, osmišljavam vizualne priče, često stiliziram interijere, setove, fotografiram. Mogla bih sada jako dugo nabrajati što sve radim ali to nema toliko smisla jer uvijek imam želju naučiti još nešto i istražiti neko područje. Pa se i ovo kod mene dosta brzo uvijek mijenja. Lijepo je dio moga života, i želim to dijeliti s drugima. Predivan je osjećaj predati rad klijentu i vidjeti oduševljenje. Sve što danas znam, nisam znala nakon fakulteta. Ma nisam znala 10% ovoga. Zapravo nisam imala pojma. Kada slušate svoju intuiciju i kada radite s ljubavlju, uvijek ćete otkriti svoje talente. Međutim, bez učenja i vježbe nećete postići puno. Koliko god da ste talentirani. Meni su trebali sati i mjeseci da usvojim alate kojima radim digitalne proizvode i da naučim fotografirati. I dan danas naučim nešto novo. Uvijek se može naučiti nešto novo. Danas je znanje dostupno i to je velika prednost tehnologije. Morala sam toliko puta presložiti neki set ili dio interijera kako bih shvatila kako to napraviti bolje. A kada to volite, jednostavno ne osjećate nikakvu teškoću, nego uživate u procesu učenja. I ja na popisu već imam dva nova softvera, za potpuno različite namjene koje imam namjeru savladati unutar godine dana.

Učenje nam osigurava veći spektar zanimanja i širi društveni život i najvažnije: sposobnost da sami kreiramo svoju budućnost.

Treba li nam uopće dizajner interijera? Naravno da da 🙂

Uređenje interijera nije samo premještanje kauča i odabir boje za zid. A što je dizajn interijera? Dizajn interijera definiran je kao stručna i sveobuhvatna praksa stvaranja unutarnjeg prostora koji zadovoljava, štiti i odgovara ljudskim potrebama. To je umjetnost, znanost i poslovno planiranje kreativnog, tehničkog, održivog i funkcionalnog rješenja interijera koje odgovara arhitekturi prostora. Pri tome se koristi procesom i strategijom, s naglaskom na dobrobiti, sigurnosti i zdravlju, uz informirane odluke o stilu i estetici.

Dizajniranje interijera ima direktan utjecaj na kvalitetu života ljudi, zadatak je stvoriti funkcionalne i lijepe prostore u kojima se ljudi osjećaju ugodno, sigurno i poticajno.

Glavni aspekt posla je izrada projekta interijera, nacrta za koji su potrebne tehničke vještine, kreativnost, grafička sposobnost komunikacije, organizacijske sposobnosti. Morate biti fleksibilni, znati biti dio tima i vješto upravljati rasporedima, rokovima i proračunima. I najvažnije je ta empatija prema ljudima, povezanost s njima, briga i želja da radni ili osobni prostori bolje i učinkovitije funkcioniraju. Svijest o ljudskim potrebama pomaže dizajnerima stvoriti prostore koji potiču produktivnost i smanjuju razinu stresa.

Koju školu upisati za stilista i dizajnera interijera?

Tako već 10 godina gledam i koju školu bi mogla završiti kako bi dobila znanja za koja sam svjesna da mi nedostaju vezano na uređenje prostora. Jednostavno se snađem s bilo kojim novim softverom, međutim, ne znam rukom napraviti tehnički crtež. Mnogi će reći da to danas i nije potrebno, ali ja se ne slažem s time. Sve crteže i skice koje je suprug radio za našu kuću, čuvam u posebnoj mapi. Predivno je gledati kako razmišlja i skicira. Ja to ne znam, i želim to naučiti. Uz to postoje i mnoga druga znanja koja usvajaju studenti arhitekture i građevine. Sve se može danas pronaći online, ali ja želim nekoga da me sustavno vodi, od početka do kraja. Odabrala sam talijansku školu mode i dizajna Callegari. Na našem tržištu su od 1994. godine i programe škole verificiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Programom koji sam odabrala dobiti ću znanje za kompletno projektiranje interijera stambenih i poslovnih prostora. A izuzetno me veseli biti okružena s ljudima koje zanimaju iste stvari i komentirati projekte s njima. Po završetku prve godine dobijete zvanje stilist uređenja unutarnjih prostora, nakon druge dizajner interijera.

Odabir škole za stilista i dizajnera interijera

Moja profesorica u Callegariju je Nevenka Kršilović, dipl. inž. arh. Oduševljena sam koliko je pripremljena za predavanja, koliko se trudi, i koliko jednostavno prenosi znanje. Uz to je vrlo draga i ima smisla za humor što izuzetno cijenim u bilo kakvoj prilici.
Stiliziranje i dizajn interijera je iznimno zanimljiva i cijenjena profesija koja podrazumijeva kontinuirano stvaranje i osmišljavanje projekata i ideja. Mene svaka nova ideja toliko veseli, kreirati nešto što još ne postoji, stvoriti nešto novo, lijepo i funkcionalno. Ovo područje izvrstan je odabir za sve koji su kreativni i već imaju iskustva u dizajnu, ali i za sve koji žele promijeniti svoje dosadašnje zanimanje.  Diploma se upisuje u e-radnu knjižicu.

Kada su moji prijatelji i čitatelji na blogu čuli da sam upisala program za Stilista i dizajnera interijera, dobila sam komentare “pa zar to tebi treba” ili “bravo Lili, sada ide točka na i”. Hvala svima od srca, mene veseli ova prilika. Veseli me biti student i dio nastavnog programa. Zadnjih 15 godina za sve što sam naučila, učila sam sama, ispred ekrana. A odgovara mi za ovu vrstu obrazovanja biti među ljudima i slušati predavanja u živo. Dopada mi se miris zašiljenih olovaka, crtanje po papiru, atmosfera na nastavi, promišljanje o svemu novome što čujem i gledam.
Svaki puta imamo zadaću, i nije mi baš jednostavna ova zadnja, ali je toliko zanimljiva. Zadaću od tjedna prije sam napravila za pola sata i to u duplo jer su ideje samo ispadale iz moje glave. Tako sam i očekivala da će mi neke stvari ići jednostavno, a za ove koje ne znam, moram grijati stolicu.
Ovo školovanje kao i svako drugo, trudiš se za sebe i uvijek samo za sebe. Meni je veselje i doći doma, staviti stvari na stol i raditi zadaću s klincima. Toma mi pomaže i nosi udžbenik gdje ima dosta informacija potrebnih za tehničko crtanje, a Matej glumi da on radi neku svoju zadaću. Budite primjer svojim klincima doma. Pa školovanje mora biti zabavno.

Znate onu “obrazovanje nije punjenje lonca već paljenje vatre. – W.B. Yeats”? I to je stvarno tako 

Tijekom godine ću vam pokazati što sam sve naučila i koje su cjeline nastavnog programa. Zavirite u blog post: Škola za dizajn interijera: kreirajte estetski i funkcionalno savršene prostore.

Hvala mojoj Marini za predivne fotke.

Read the Comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi, I'm Lili

I am a visual ninja, blogger, and interior designer deeply connected to emotions, guided by intuition, and finding inspiration in nature's tranquility as I weave stunning visuals in my studio.

as seen in:

column

The Blog Playlist

In The Mood For...

Interior Design

Home Tours

Places

Photography

Nature

Get The Guide

Discovering the artistic and design treasures within the city's creative landscape and timeless design scene.
The Design-Lovers Travel Guide to Stockholm.

follow @lilihalodecoration

With a digital “paintbrush” I invest all of myself to create aesthetically appealing visuals and interiors. 

Follow along →

Let's connect →

Visual haven →